вторник, декември 15, 2015

СКАНДАЛ! ТАЙНАТА, КОЯТО РУСИЯ НЕ ИСКА ДА УЗНАЕТЕ




















През 1961г. съветската власт предлага на младия тогава Тарковски (на 29 години) да режисира полета на Гагарин около Земята. Непознатият тога
ва режисьор току-що е дебютирал в киното с филма си „Валяк и цигулка“ в компанията на Кончаловски (който по-късно ще направи "Танго и Кеш"). Младият Тарковски отказва и още тогава си навлича гнева на руската власт и обрича бъдещите си филми на трудно финансиране.


Съветската власт на свой ред предлага проекта на Михаил Калатозов, който е
активен точно по това време. Съвсем наскоро той е изкарал култовия си филм "Летят жерави", за който е взел "Златна палма" в Кан. Той също отказва.


Съгласява се Григорий Чухрай, който тогава е на 40 години. Авторът на филма „Балада за войника” заснема първия полет на човек в Космоса в секретно съветско студио в средата на 61-ва, а КГБ в продължение на години следи зорко всички, които са наблюдавали създаването на тази лъжа с цел да не проговорят. Самият Чухрай през 1962-ра година взима Ленинска премия. Злите езици говорят, че тя му е дадена именно заради режисурата на полета на Гагарин около Земята, а не за кинодейността му, но КГБ бързо успява да заглуши тези слухове.

През февруари 1968-ма този, който нарушава мълчанието се оказва самият Гагарин. Той проговаря пред съпругата си Валентина Гагарина в техния семеен апартамент, без да е наясно, че тайните служби са монтирали микрофони в дома му. Така Гагарин, носителят на отличието Герой на Съветския съюз, подписва смъртната си присъда. И „умира” при самолетна катастрофа през 1968. Редица съветски експерти, между които и Герман Титов (неговата резерва при първия полет в Космоса и реално втория човек в Космоса) твърдят, че Гагарин е отличен пилот и се съмняват в „техническата грешка”, довела до катастрофата.

Истината за случилото се крие и до днес от Русия.



На снимките: Юрий Гагарин, Григорий Чухрай и Герман Титов.








ТОВА Е РАЗКАЗ. Не го приемайте за друго, освен за шега.














































































































































































Ето така се съчиняват конспирации. Честито. 

Няма коментари: