вторник, декември 01, 2015

Бежанци-емигранти



            Един софиянец, добър човек, е поседнал благо на балкона си и чете вестник, а около него бавно и приспивно жужи една полузаспала муха. Той е положил краката си на ниска табуретка. От дясната му страна е дистанционното на приятно бръмчащия телевизор, а от другата има чаша турско кафе. Това идилично състояние изчезва за миг, когато по телевизията тръгва репортаж за прииждащата вълна от сирийски бежанци. На всичко отгоре тъкмо тогава софиянецът разгръща нова страница, на която е поместен обширен материал за група бежанци, които щели да ги заселват в някакво село, но там народът, състоящ се също така от българи, добри хора, се разбунтувал и не допуснал това да се случи.
            - Мамка им мръсна – размърдва се софиянецът. – Що не си стоят там, ами тръгнали тука да ми идват.
            Софиянецът, добър човек, избухва в дълга поредица от псувни, при което тялото му се разтриса от справедливо възмущение и така след не повече от минута от целия досегашен покой не е останал и бегъл помен. В този момент мобилният му телефон иззвънява и понеже той се намира чак до телевизора, софиянецът става тежко и пуфкайки от неудоволствие незабавно вдига слушалката.
            От другата страна се обажда един друг софиянец, само че бивш софиянец, също добър човек, който от няколко месеца живее в Англия. Те са добри приятели, тъй че се чуват поне два-три пъти в седмицата и бившият софиянец винаги добре осведомява нашият софиянец за чуждестранното си положение.
            Този път бившият софиянец е ядосан и дори донякъде омерзен. Вече неведнъж се е сблъсквал с това колко е трудно да си от Източна Европа, а още повече от България, държава с такава феноменална слава. Но сега положението е извънредно. Трябвало е да сменя квартира, но когато хазяинът е разбрал, че е от България, му е казал, че не би си оставил апартамента на човек като него. Това не било всичко, имал да му разправя още много. Англичаните били зверски расисти и не спирали да ти натякват, че си от друга страна. И така нататък… И така нататък…
            Когато разговорът приключва, софиянецът е вече тройно по-ядосан.
            - Мамка им стара английска. Тука за втора ръка хора ни смятат. Че какво сме им направили? Не сме лоши. Само работа ни дай. Хляб да има. Английски передасти скапани. Да ви еба и у…
            В следващия момент той вдига поглед към телевизора, където все още дават материал за сирийските бежанци.
            - А тия пък тръгнали насам да идват. Ало! Хляба да ми вземат! Я си вървете в Близкия Изток. Тоест на майка си в…



Няма коментари: